Gratis verzending binnen Nederland | 30 Dagen Verhoogde Vitaliteit Garantie

Wat is een voetensteun en wat zijn de voordelen van een voetensteun?


Wil je meer comfort en een betere houding tijdens het werk, lezen of tv kijken?
Een voetensteun is een simpel maar effectief hulpmiddel om je voeten op een comfortabele manier te ondersteunen. Of je nu aan het werk bent aan een bureau, je voeten wilt ondersteunen tijdens het gamen of een bepaalde houding wilt aannemen tijdens het mediteren, een voetensteun biedt een comfortabele manier om dat te doen. Er zijn veel voordelen aan het gebruik van een voetensteun, zoals het verminderen van spanning in je voeten, benen, onderrug en nek, het verbeteren van je algehele houding, het verhogen van je productiviteit en het verbeteren van je fysieke gezondheid. In deze blog bekijken we wat een voetensteun is en wat de voordelen zijn.
 Aan het eind van de blog geven we je enkele tips over wat je moet overwegen bij het kopen van een voetensteun. Laten we beginnen!

 

Verbetering postuur

Quasimodo

 Niemand wil rondlopen als quasimodo met een bochel, afgeronde schouders en een 'nerd-neck'. 

Een van de meest voorkomende oorzaken van een slecht postuur is het langdurige zitten in een slechte houding. Dit kan op ten duur een bochel, afgeronde schouders, gekantelde bekken en een naar voren gebogen nek veroorzaken. 

 Zonder goede voetensteun, gaan veel mensen met hun voeten onder de stoel zitten, waardoor ze ook sneller een beetje voorover gebogen gaan zitten. Dit is niet alleen slecht voor je rug, maar ook voor je benen, nek en schouders.

Je schouders gaan snel hangen bij een kromme rug. Ook zorgt een gebogen rug ervoor dat je, om recht vooruit te kijken, moet gaan compenseren met je nek door je hoofd te kantelen en voilà. Als je dit maar lang genoeg doet, ontwikkel je een zogeheten nerd neck.  
Een verkeerde houding kan naast een slecht postuur, zorgen voor fysieke klachten in de thoracale (middenrug) en lumbrale wervelkolom (onderrug), (zie volgende kopje). Daarnaast zijn er nog vele andere negatieve bijwerkingen die een slechte houding kunnen veroorzaken, die je misschien niet zult verwachten. Denk hierbij aan depressie en stress, spijsverteringsproblemen, ademhalingsproblemen en hoofdpijn. Later zullen we een nieuwe blog schrijven om hier nog dieper op in te gaan, want dat is al een heel artikel op zich. 
Het is dus belangrijk om minder lang stil te blijven zitten, maar vooral om je houding te verbeteren als je wel zit. Hoe kan een voetensteun daarbij helpen?
Ten eerste kan een voetensteun je helpen om met je benen in een optimale hoek (90 - 100 graden) te zitten. Daarnaast helpt het je rug in een gezonde houding te houden. Door de steun onder je voeten te plaatsen, ga je automatisch minder gebogen en meer rechterop zitten. Hierdoor gaan ook je schouders minder hangen en hoef je je hoofd niet te kantelen om recht vooruit te kijken.

Verbeterde-zithouding-Blue-Lion-voetensteun

Kortom: je zit in een betere houding en daardoor verminder je het risico op een slecht postuur Wil je meer weten over de beste zithouding en wat je kunt doen om jouw zithouding te verbeteren? Check de 8 beste tips voor de beste zithouding

 

Verminderde kans op langdurige blessures

Een ander voordeel van een voetensteun (en een verbeterd postuur), is dat het de kans op nare en langdurige blessures verkleint. Rug-, schouder- en nekpijn zijn de meest voorkomende en meest merkbare gevolgen van een slechte houding. Door langdurig in een verkeerde houding te zitten, ontstaat er spanning op je gewrichten omdat je lichaam niet goed ondersteund wordt. 
Op termijn zal de pijn erger en erger worden en kun je verstoringen in je wervelkolom veroorzaken. Een slechte houding kan zelfs leiden tot spinale stenose, artrose of een hernia

Uitstulping-tussenwervelschijf-hernia-beknelde-zenuw

Je wervelkolom heeft schijven (discus) die een soort kussentjes zijn voor je wervels en er onder andere voor zorgen dat je je rug kunt buigen.
Wanneer je echter constant gebogen zit, staat er constant druk op een kant van de schijven en in combinatie met slijtage, kan een uitstulping ontstaan en dat kan je zenuwen beknellen (zenuwcompressie). Beknelde zenuwen kunnen leiden tot gevoelloosheid, krachtafname en/of pijn in je armen, rug of benen.

Een voetensteun kan je helpen om je rug te ontspannen. Door je voeten op de steun te plaatsen, wat iets hoger is dan de vloer, kun je de druk op je onderrug verlichten en je spieren beter ontspannen. Hierdoor kunnen de spieren rusten en herstellen. Ook help een rechte rug bij het voorkomen van beknelde zenuwen. Een juiste zithouding (en voldoende gezonde beweging) vermindert de kans op langdurige blessures en een goede voetensteun kan daarbij helpen. 

Verbetering bloedcirculatie

Heb je last van zware benen, kramp, tintelingen of spataders? deze kwalen ontstaat vaak door een slechte bloedsomploop, waardoor het bloed niet goed terugstroomt naar je hart. Deze verstoorde bloedsomploop zorgt voor ophoping in je aders. Een van de functies van je bloedbanen is dat ze zuurstof naar alle cellen in je lichaam brengen. Bij verstopte aders, krijgt een deel van je benen weinig bloed en dus ook te weinig zuurstof. Dit kan schadelijk zijn!

Slechte-bloedcirculatie-benen-zware-benen


Een voetensteun kan op een paar manieren helpen bij het verbeteren van je doorbloeding en het verkomen van bovenstaande verschijnselen.
Door je benen te verhogen kan het bloed beter naar boven gepompt worden. 
Zit je vaak met je benen gekruist? dit kan ertoe leiden dat je doorbloeding belemmerd wordt. Met een voetensteun kun je je voeten op een goede manier comfortabel plaatsen en ben je minder snel geneigd om je benen te kruisen. Tenslotte is het belangrijkste wat je kunt doen om je bloedcirculatie te stimuleren natuurlijk: bewegen!
Blijf dus niet stil zitten, maar sta zoveel mogelijk op om te bewegen. Moet je toch zitten, vanwege je werk of wat dan ook, dan kun je met sommige voetensteunen je voeten wiebelen. Deze beweging in je voeten activeert ook de kleinere spiertjes in je voeten en stimuleert de doorbloeding in je benen.

Verhoogt je productiviteit en energie

Dit valt veel samen met wat we hierboven hebben besproken en is eigenlijk een soort oorzaak van de vorige voordelen. Doordat een voetensteun je bloedsomloop kan verbeteren en de druk op je benen, rug, schouders en nek kan verlichten, verbetert het je gezondheid, voel je je energieker en minder moe. Hierdoor ben je ook productiever en krijg je je werk sneller gedaan. Dat zorgt er weer voor dat je meer tijd kunt maken om tussendoor even naar buiten te gaan en een wandeling te nemen of een andere vorm van beweging te doen. Allemaal dingen die ervoor zorgen dat je in een opwaartse spiraal komt te zitten. Ben je geïnteresseerd in wat je allemaal nog meer kunt doen om zo fit en gezond mogelijk te zijn op je kantoorbaan? We hebben hier een hele waardevolle blog over geschreven en raden je in dat geval zeker aan om deze blog eens te bekijken en de tips toe te passen. Als je al deze tips toepast, dan weten we zeker dat je gezonder, fitter en energieker bent. Niet alleen op werk, maar ook thuis! 

Al met al zijn er veel voordelen verbonden aan het gebruik van een voetensteun met betrekking tot rugklachten. Door regelmatig een voetensteun te gebruiken, kunnen de druk op de rug worden verminderd, de bloedcirculatie verbeteren, de spieren ondersteunen en stress verlichten. Als je last hebt van rugklachten (of die wil voorkomen), is het zeker de moeite waard om een voetensteun te overwegen. Maar er zijn veel verschillende soorten voetensteunen te verkrijgen. Welke moet je hebben?

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een voetensteun? 

Nu denk je natuurlijk: ''Ja lekker dat aankoopadvies van jullie. Jullie adviseren natuurlijk jullie eigen voetensteun!'' In zekere zin adviseren wij voor veel mensen zeker een van onze voetensteunen, omdat wij die niet voor niks zelf ontwikkeld hebben en volledig vertrouwen hebben in de kwaliteit en ze bewezen positieve gevolgen hebben waargemaakt voor onze klanten. Toch raden wij niet iedereen onze voetensteun aan.
In de volgende gevallen raden wij onze voetensteunen zeker niet aan:
  • Je zoekt een voetensteun van metaal
  • Je wilt jouw voetensteun alleen maar met schoenen gebruiken en hebt geen zin om de hoes zo nu en dan eens te wassen
  • Je hebt zonder een voetensteun al een perfecte zithouding
  • Je zit nooit
  • Je hebt geen ruimte voor een voetensteun
  • Je vindt jouw fysieke gezondheid niet belangrijk of bent niet bereid daarin te investeren.

Nu we dat gezegd hebben, kunnen we het hebben over de dingen waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste voetensteun voor jou. Er zijn namelijk verschillende soorten voetensteunen, met verschillende voordelen.
Wat voor iemand anders werkt hoeft niet per definitie ook te werken voor jou.
Een aantal belangrijke dingen waarbij iedereen een andere persoonlijke voorkeur kan hebben zijn de hoogte, breedte, hoek, vorm en het materiaal van de voetensteun.

Hoogte

Heb je hele lange benen, dan kun je het beste een lage voetensteun kiezen omdat je je benen in een hoek van 90-100 graden wil houden voor een correcte zithouding. Heb je juist hele korte benen, dan is een hogere voetensteun beter voor jou.

Breedte

Ook de gewenste breedte van voetensteunen verschilt per persoon. Heb jij je voeten graag breed staan, dan vind je het waarschijnlijk niet prettig om een smalle voetensteun te nemen, waarbij je je voeten dicht bij elkaar moet zetten. Vind je dat juist wel fijn, dan kan een smallere voetensteun weer meer ruimte besparen. 

Vorm, materiaal en functies

Dan hebben we ook nog de vorm van de voetensteun. Er zijn voetensteunen met een rechte of kromme plaat waar je je voeten op kunt zetten en er zijn halfronde voetensteunen/voetenkussens. Het voordeel van de rechte platen, is dat je je voeten er recht/plat op kunt zetten. Ook zijn deze vaak in hoogte te verstellen en in sommige gevallen zit er ook een 'wiebel' stand op, waarmee de plaat los zit en je je voeten kan wiebelen om je doorbloeding te verbeteren. Deze soort voetensteunen zijn wel vaak van hard plastic, zwaarder en minder comfortabel voor de helden op sokken die hem graag zonder schoenen willen gebruiken. Daarom zijn er ook halfronde voetenkussens, die vaak van stof zijn, wat ze comfortabeler maakt en waardoor je ook je voeten kunt wiebelen (door het voetenkussen om te draaien) om je doorbloeding te stimuleren. Het nadeel van een halfronde voetenkussens is echter weer dat hij niet in hoogte verstelbaar is en dat je door de bolling van het kussen, letterlijk en figuurlijk een tenenkrommende houding kunt gaan krijgen. Niet om erover op te scheppen, maar dit zagen wij een paar jaar geleden en daarom hebben wij de halve-druppelvormige voetensteunen ontwikkeld.

Druppelvormige-voetensteun-Blue-Lion-Lifestyle

Door deze vorm kun je je voeten er toch recht op zetten zonder dat je voeten krommen (tenzij je maat 50 hebt) en behoud je tevens de voordelen van een lekker comfortabel stofje onder je voeten en een licht gewicht. Ook hebben we de onderplaat eraan toegevoegd, zodat je toch de hoogte kunt verstellen in twee verschillende hoogtes.

Zo zijn er allerlei afwegingen die je zelf kunt maken om te bepalen welke voetensteun het beste bij jouw lichaam en jouw persoonlijke voorkeuren past. Hopelijk hebben we jou in dit artikel kunnen helpen bij het maken van jouw keuze!

 

Laat een reactie achter

Onverslaanbaar in prijs/kwaliteit

Gratis verzending binnen Nederland

30 Dagen Verhoogde Vitaliteit Garantie

Aangeraden door gezondheidsexperts