Gratis verzending binnen Nederland | 30 Dagen Verhoogde Vitaliteit Garantie

Beeldschermwerk, zitten en je gezondheid: hoe blijf je fit achter je bureau?


Steeds meer mensen werken het overgrote deel van hun werkdag met een beeldscherm. Al in 2019 bleek uit een groot onderzoek van CBS en TNO dat bijna 40% van de werknemers 6 uur per dag of langer met een beeldscherm werkte. Je kunt dat artikel hier teruglezen. Zes uur per dag achter je laptop of pc, vaak ook nog zittend! Wat doet dat met je gezondheid en hoe blijf je fit?

Steeds meer mensen merken dat een hele dag zittend beeldschermwerk niet goed is voor hun gezondheid. Ze krijgen last van rugpijn, schouderklachten, een muisarm of tenniselleboog. Droge ogen, hoofdpijn, een futloos gevoel, overgewicht en soms zelfs mentale problemen of slapeloosheid. Een mens is niet gemaakt om de hele dag op een scherm te zitten turen. Maar ja… veel banen vereisen dat tegenwoordig wel. Gelukkig kun je er zelf wat aan doen!

Rugklachten of ander lichamelijk ongemak? 3 tips!

Om te voorkomen dat je rug- of andere lichamelijke klachten krijgt door langdurig zitten in dezelfde houding, hebben we hier drie tips voor je:

  • Zorg voor een goede werkhouding;
  • Wissel af: blijf in beweging;
  • Houd je spieren en gewrichten soepel.

We gaan hieronder verder in op deze verschillende adviezen.

Zorg voor een goede werkhouding

Zorg er allereerst voor dat je werkhouding goed is. Het bureau moet de juiste hoogte hebben en jouw bureaustoel moet je lijf goed ondersteunen. Zitvlak, rugleuning en armleuningen moet je kunnen afstellen naar jouw lichaam. Ga vervolgens ook goed zitten! Het heeft geen nut een dure, luxe bureaustoel te kopen als je er daarna op onderuit gaat hangen.
Op deze infographic van Ergomotion  kun je precies zien waar je op moet letten:

Infographic-zithouding

Zoals je ziet, staan de voeten op de grond. Lukt jou dat niet, dan kan een voetensteun dat probleem oplossen.

Steeds meer mensen werken (een deel van de week) thuis. Ook daar is het belangrijk dat je een goede werkplek hebt. De keukenstoel is niet bedoeld om uren achtereen op te zitten. Investeren in goed meubilair is investeren in je gezondheid!

Wissel af: blijf in beweging

 Oké, de basis is er: je hebt een super-de-luxe stoel en een prima bureau, een ergonomische muis en je voeten rusten op onze voetensteun. Je hebt je laptop in een speciale steun staan en gebruikt een los toetsenbord. Zo kun je het wel de hele dag volhouden, toch? Fout!

Nog belangrijker dan een goede werkhouding is afwisseling in je houding en bewegingen. Uren achter elkaar stilzitten is nou eenmaal niet goed voor je. Gebruik de pomodoro-techniek niet alleen voor je focus, maar ook voor je fysieke gezondheid! Deze timemanagementtechniek gaat uit van 25 minuten geconcentreerd werken aan een taak en dan 5 minuten pauze. Maak er een gewoonte van om in die vijf minuten even te bewegen: ga een kop koffie halen (of liever een glas water!), loop een rondje, hang de was op, rek je lekker uit… Het maakt niet uit, maar: beweeg!

Beweeg-achter-je-bureau-op-kantoor
Na vier van deze blokken heb je twee uur werk verzet en is het tijd voor een langere pauze, waarin je buiten een lekkere wandeling kan maken. Er zijn verschillende apps en sites met een vooraf ingestelde pomodoro-timer om het je makkelijk te maken. Doe er je voordeel mee!

Je kunt overwegen een zit-/stabureau te kopen. Langdurig stilstaan is ook niet altijd goed, maar afwisseling is ook hier het toverwoord. Na een blok zittend werk kun je, hup, je bureau omhoog laten komen voor een blokje staan.

Onder het werken zelf kun je natuurlijk ook af en toe bewegen.

Fietsen-achter-bureau-met-Blue-Lion-stoelfietsJe schouders rollen of je nek stretchen lukt prima achter je bureau. Net als fietsen trouwens.

Huh?

Jazeker, met onze mini-hometrainer kun je onder het werken aardig wat denkbeeldige kilometers wegtrappen!Houd je spieren en gewrichten soepel

Als tegenwicht voor het lange zitten of staan in een bepaalde houding, is het belangrijk je lijf soepel te houden. Rekken en strekken of yogaoefeningen zijn goed om je soepelheid op peil te houden. Online zijn er allerlei oefeningen of yoga-instructies te vinden. Je kunt je rugspieren ook even lekker los laten masseren door ons rugmassage-kussen.

Werken-op-kantoor-met-Blue-Lion-rug-massage-apparaat
Lang zitten of staan geeft behalve stijfheid in de spieren ook langdurige spanning op de gewrichtsbanden. Om die te ontspannen kun je even aan onze pull-up bar gaan hangen.

Vergeet je ogen niet

Door al dat getuur op je beeldscherm kun je last van je ogen krijgen met hoofdpijn tot gevolg. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het verstandig is om regelmatig weg te kijken van je scherm. Oogartsen bedachten hier een makkelijk te onthouden regel voor: de 20-20-20-regel. Na 20 minuten beeldschermwerk kijk je weg van je beeldscherm, minimaal 20 seconden naar een voorwerp op minimaal 20 voet (6 meter) afstand. Als je 5 minuutjes smokkelt, kun je ook deze gewoonte inbouwen in de pomodoro-techniek!
Verder zijn er speciale beeldschermbrillen op sterkte te koop, die ervoor zorgen dat je rustiger kijkt. Zo’n bril is geoptimaliseerd voor de afstand tussen je ogen en je beeldscherm en alles daar tussenin. Je kunt dit soort brillen zelfs krijgen met een speciale coating die het blauwe licht filtert dat beeldschermen nu eenmaal uitstralen. Informeer er eens naar bij de opticien in jouw buurt.

Drink voldoende water

Naast een goede werkhouding, afwisseling en het soepel houden van je lijf is het ook belangrijk voldoende te water drinken. Vocht in je lichaam is van belang voor het opnemen van voedingsstoffen, het vervoer van voedings- en afvalstoffen en het regelen van je lichaamstemperatuur, lezen we op de site van het Voedingscentrum. Het zorgt daarnaast voor een vol gevoel, waardoor je minder snel naar snacks grijpt die vooral bij het thuiswerken vaak binnen handbereik liggen.

Zorg voor de juiste sfeer in je werkruimte

De omgeving waar jij uren per dag doorbrengt, moet natuurlijk wel een ruimte zijn waarin je je prettig voelt. Een duf kantoor met cubicles, systeemplafond en lichtbakken aan het plafond werkt natuurlijk minder inspirerend dan een persoonlijke werkruimte met jouw favoriete behang, praktische maar tegelijkertijd mooie spullen en prettige verlichting. Dat persoonlijke is voor iedereen anders. Werk je op een groot kantoor, probeer dan jouw eigen plekje te personaliseren. Ben je werkgever, geef je medewerkers dan de kans hun werkplek een beetje aan te kleden. Dit zal het werkplezier en de productiviteit alleen maar vergroten. Werk je thuis, dan kun je je werkruimte helemaal inrichten zoals jij dat wilt. Waar je ook werkt: vergeet de planten niet!

Planten op kantoor

Uit een onderzoek van Universiteit Wageningen blijkt dat de aanwezigheid van planten in de werkruimte zes positieve effecten heeft:

  1. Een betere luchtvochtigheid;
  2. Thermisch comfort (je hebt het niet snel te warm of te koud);
  3. De ruimte wordt aantrekkelijker;
  4. Positievere gemoedstoestand van de medewerkers;
  5. Tevredenheid over functioneren;
  6. Minder ziekteverzuim.

Waar wacht je nog op? Op naar het tuincentrum voor een sansevieria of ficus!

Neem-een-plant

Naast het uitzicht op je gezellige kamerplanten helpt het ook wanneer je een uitzicht naar buiten hebt. Wanneer je kunt kiezen, zorg er dan voor dat je naar buiten kunt kijken, liefst naar een natuurlijke omgeving.

En verder: gezonde voeding, voldoende beweging en genoeg slaap

Om echt fit en gezond te blijven, fysiek én mentaal, zul je ook (of júist) buiten werktijd op moeten letten. Gezonde voeding met veel groenten en fruit, regelmatig minimaal een half uur bewegen (liefst buiten) en op tijd naar bed. Vooral het belang van slaap wordt vaak onderschat.
Tot diep in de nacht al netflixend op de bank hangen met een zak chips: af en toe misschien lekker relaxed, maar maak er geen gewoonte van. Op de lange termijn werkt dit niet in je voordeel.
Maar hé, dat wist je vast al wel.

Heb jij nog andere tips, zijn we nog iets belangrijks vergeten? Laat het weten in een reactie hieronder!

Laat een reactie achter

Onverslaanbaar arsenaal tegen rugpijn

Gratis verzending binnen Nederland

30 Dagen Verhoogde Vitaliteit Garantie

Aangeraden door gezondheidsexperts