Gratis verzending binnen Nederland | 30 Dagen Verhoogde Vitaliteit Garantie

Beweging en je brein: Waarom bewegen zo goed is voor je hersenen:


We denken vaak dat beweging iets fysieks lichamelijks is. Als jij dat ook denkt, dat vind je deze blog vast enorm interessant...
Bewegen is namelijk niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, maar heeft ook aanzienlijke voordelen voor je hersenen. Het stimuleert je geheugen, bevordert betere slaap, vermindert stress en verlaagt het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson. Hier ontdek je hoeveel lichaamsbeweging je nodig hebt, de positieve invloed van beweging op je brein, en geven we tips om je hersenen op hun best te houden.

 

Effect van bewegen op je hersenactiviteit

Waarom is bewegen dan zo goed voor je hersenen?

Wanneer je actief beweegt, wordt de doorbloeding van je hersenen bevorderd, waardoor ze de benodigde voedingsstoffen en zuurstof krijgen. Beweging stimuleert ook de aanmaak van nieuwe hersencellen en versterkt de verbindingen tussen deze cellen. Bovendien zorgt het voor een betere werking van neurotransmitters, waardoor de communicatie tussen hersencellen efficiënter verloopt.

 

Voordelen van beweging:

  1. Vermindert mentale en hersen-gerelateerde klachten:
    Beweging kan gunstige effecten hebben bij mensen met (hersen)aandoeningen en kan helpen bij het verminderen van klachten. Het is echter van groot belang dat zij hun eigen grenzen respecteren en indien nodig beweging onder begeleiding uitvoeren.

  2. Je verhoogt je denkvermogen:
    Beweging is goed voor je denkvermogen. Hiermee bedoelen we dingen als je geheugen, aandacht, begrijpen en leren. Je prefrontale cortex en hippocampus spelen een belangrijke rol bij je denkvermogen. Deze hersengebieden zijn extra gevoelig voor de positieve effecten van bewegen en zorgen zo voor een beter denkvermogen.

  3. Je wordt minder snel ziek:
    Regelmatig bewegen versterkt je immuunsysteem, wat de kans op verschillende ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, en infecties vermindert.

  4. Het verbeterd je stemming en je hebt minder last van stress:
    Beweging heeft gunstige effecten op de mentale gezondheid. Het verbetert de stemming, vermindert stress, en kan zelfs angst en depressieve symptomen verminderen. Dit komt doordat beweging afleidt van negatieve gedachten en het vrijkomen van stoffen zoals serotonine in de hersenen stimuleert, wat ook wel het "gelukshormoon" wordt genoemd en bijdraagt aan een positieve stemming.

  5. Je slaapt beter:
    Regelmatige beweging gedurende de dag verbetert je slaapkwaliteit. Beweging heeft een positieve invloed op de afgifte van melatonine, dat is je slaaphormoon, en helpt bij het reguleren van het slaap-waakritme. Vooral ouderen, die vaak minder melatonine aanmaken, kunnen profiteren van voldoende beweging. Echter, vermijd intensieve beweging vlak voor het slapengaan, omdat dit juist slaapproblemen kan veroorzaken doordat je lichaam nog te actief is.

Voor Volwassenen wordt het aangeraden om

  • minimaal 2,5 uur per week matig intensief bewegen (zodanig dat je ademhaling versnelt). Dit is echt heel minimaal en wij raden je aan om op te bouwen naar een uur per dag matig intensief te bewegen (wandelen, fietsen, zwemmen)
  • Ten minste twee keer per week spierversterkende activiteiten, eventueel gecombineerd met balansoefeningen voor oudere volwassenen.
  • Langdurig zitten vermijden Je hoeft niet dagelijks intensief te sporten om je brein gezond te houden. Slechts een halfuur stevig wandelen of fietsen per dag kan al zeer effectief zijn.
  • Onthoud dat beweging goed is en extra beweging is nóg beter.

Volgens de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad zou je minimaal 2,5 uur matig intensief moeten bewegen per week. Dit is echt minimaal en zoals je hierboven hebt gelezen, raden wij aan om minimaal een uur per dag matig intensief te bewegen. Dit kan wellicht overweldigend klinken als je nu nog niet aan 30 minuten per dag komt en daarom raden we je ook aan om het rustig op te bouwen. Iedereen begint ergens, dus kijk waar je nu staat, hoeveel je nu dagelijks beweegt en stel als doel om elke week 5 minuten per dag meer te bewegen.
Je kunt dit bijvoorbeeld bereiken door dagelijks een (stevige) wandeling te maken of te fietsen. Volg jij deze aanbeveling? We zijn bezig met het ontwikkelen van een beweeg test om te beoordelen of je voldoende lichaamsbeweging krijgt per week. Vul deze eerlijk in voor persoonlijk advies. De uitdaging ligt in het opvolgen van dit advies.

Doe de Beweegtest!

 

Tips voor Meer Beweging

Heb je moeite om dagelijks 30-60 minuten te bewegen? Of voelt het alsof je door een druk schema geen tijd hebt? Hier zijn enkele tips om dagelijkse lichaamsbeweging gemakkelijker te maken.

  • Maak het Leuk
  • Creëer een Routine
  • Begin Klein

 

Maak het Leuk

Vind manieren om beweging plezierig te maken. De Ommetje-app motiveert je om dagelijks te wandelen. Start je eigen wandelcompetitie met vrienden en familie of een stoelfiets competitie met collega'. Zo kun je elkaar aanmoedigen om dagelijks te wandelen. Heb je een tuin? Dit is een geweldige gelegenheid om onkruid te verwijderen of aan je tuin te werken. Het houdt je in beweging. Een andere manier om het leuk te maken is door doelen te stellen en jezelf te belonen als je ze behaalt. Richt je bijvoorbeeld op het behalen van 10.000 stappen per dag. Dit kun je bijhouden met een stappenteller of een mobiele app. 

Download de Ommetje-app Waarom Beweging Goed is voor je Hersenen Voldoende beweging zorgt voor een goede bloedtoevoer naar je hersenen, waardoor ze de benodigde voedingsstoffen en zuurstof krijgen. Het stimuleert ook de groei van nieuwe hersencellen en versterkt de verbindingen tussen hen. Bovendien verbetert beweging de werking van neurotransmitters, wat zorgt voor soepelere communicatie tussen hersencellen.


Bouw routine op

Integreer beweging in je dagelijkse routines. Denk aan kleine veranderingen, zoals boodschappen doen op de fiets of te voet in plaats van met de auto, of tijdens je pauze wandelen met collega's in plaats van passief in de kantine te zitten. Kies de trap in plaats van de lift. Als je op kantoor werkt, zijn er manieren om meer activiteit in je werkdag te brengen. Sta af en toe op om water of koffie te halen, en plaats je eigen stoelfiets onder je bureau om actief te blijven terwijl je zit en werkt, en je bloedcirculatie te stimuleren. Alle kleine beetjes helpen.

Plan van tevoren momenten voor beweging in. Je kunt overal mogelijkheden vinden om te bewegen. Spreek bijvoorbeeld vaste dagen af met vrienden om te sporten, te wandelen, of een stukje te fietsen. Dit maakt de kans kleiner dat je het vergeet of laat schieten, en jullie houden elkaar aan deze afspraken. Veel sportscholen bieden online lessen aan, en op YouTube vind je talloze video's waarmee je thuis kunt trainen.

 

Begin klein

Denk je dat je niet elke dag dertig minuten kunt bewegen? Dan is dat een gedachte die je niet verder helpt, want dat kan je wel. Je lichaam is namelijk gemaakt om te bewegen. Je moet gewoon in beweging komen en dan zul je het zien. Probeer korte periodes van tien minuten. Elke beweging is beter dan geen beweging en heeft al positieve invloed op je hersengezondheid. Zet haalbare doelen en raak niet ontmoedigd als het soms niet lukt. Alle beweging telt, zelfs klusjes als tuinieren en stofzuigen. 

 

Hoe Werkt Beweging in je Hersenen?

Wandelen, fietsen, spelen met je (klein) kinderen. Deze activiteiten verlopen vaak automatisch, zonder dat je er veel over nadenkt. Toch zijn je hersenen actief betrokken bij dit proces. Driekwart van je hersencellen is betrokken bij beweging.

Je hersenen bestaan uit verschillende gebieden die allemaal een eigen functie hebben. Om effectief te bewegen, werken verschillende hersengebieden samen met je spieren. Deze hersengebieden sturen signalen om bewegingen in onze spieren te controleren. Ze communiceren ook met andere delen van het lichaam, zoals je ogen en oren. Bijvoorbeeld, om een bal te vangen, moet je hem zien aankomen om te voorkomen dat je hem in je gezicht krijgt en als je op de fiets zit en naar links wilt, stuur je naar links, terwijl je door blijft trappen. 
Door te bewegen zet je je hersenen dus aan het werk en vaak zelfs zonder dat je het merkt.

Wanneer je hersenen actiever zijn, kun je ook beter nadenken en problemen in je werk sneller oplossen. Beweging kan ook voor afleiding zorgen waardoor je even niet op het probleem gefocust bent en je opeens de oplossing bedenkt.
Dit is onderdeel van wat mensen soms ervaren als ze bijvoorbeeld op de fiets zitten en opeens oplossingen bedenken voor een probleem waar ze de hele dag op kantoor al over hebben zitten piekeren.
Wil jij dit zelf ook ervaren, maar kun je niet zomaar de fiets op stappen om een rondje te fietsen omdat je je werk op kantoor moet doen? Dan hebben we voor jou een oplossing bedacht (toen wij zelf een rondje aan het fietsen waren) en een stoelfiets ontwikkeld, waarmee jij zelfs zonder je kantoor te verlaten al je dagelijkse beweging kunt verbeteren!

Laat een reactie achter

Onverslaanbaar arsenaal tegen rugpijn

Gratis verzending binnen Nederland

30 Dagen Verhoogde Vitaliteit Garantie

Aangeraden door gezondheidsexperts