Heb jij moeite met opstaan of ben jij helemaal op na een dag werken? Steeds meer mensen hebben last van een laag energieniveau. In deze blog lees je een aantal tips die je kunt toepassen om meer energie te krijgen.
Achterhaal de oorzaak
Soms heb je gewoon een dag dat je je niet zo fit voelt en wat minder energie hebt, maar wanneer je regelmatig moe bent en weinig energie hebt, Is het belangrijk dat je de oorzaak achterhaalt. Wanneer je de oorzaak weet, kun je het probleem bij de wortels aanpakken. Meestal ligt de oorzaak van structurele vermoeidheid in je leefstijl. Te weinig lichaamsbeweging, slechte voeding, gebrek aan zonlicht, sociale contacten en je mindset kunnen invloed hebben op je energieniveau.
Wat kan je doen om meer energie te voelen?
Ook als je niet weet wat de oorzaak is dat je last hebt van vermoeidheid, kunnen onderstaande tips jou helpen om het te achterhalen en er meteen aan te werken. Ik heb ze voor het gemak genummerd, maar dat betekent niet dat nummer 1 beter is dan nummer 9. Dat kan voor iedereen verschillen, dus probeer ze gewoon eens uit en kijk wat voor jou werkt.
1. Meer sporten en bewegen
Het klinkt misschien gek, want je denkt misschien ''Hoe kan ik nou meer gaan sporten als ik juist weinig energie heb?'' Uit mijn eigen ervaring kan ik in ieder geval zeggen dat het werkt voor mij. Soms heb ik echt totaal geen zin om te sporten en voel ik mij een beetje lam, maar als ik dan toch aan een workout begin en mezelf een beetje push, heb ik vooral na de training een voldaan gevoel waar ik de rest van de dag uit kan putten.
Je hoeft echter niet elke dag tot het gaatje te gaan om van de voordelen van fysieke activiteit te kunnen profiteren. Je kunt ook een wandeling maken of gewoon wat vaker opstaan als je veel zit. Rek je uit, doe wat squats, push-ups of loop de trap op en af.
Ook uit onderzoek is gebleken dat een fysiek actieve leefstijl met meer lichaamsbeweging helpt tegen vermoeidheid (1, 2). Sporten en fysieke beweging stimuleert je doorbloeding en je gaat er ook nog eens beter van slapen (3).
2. Slaap verbeteren
Je hoort waarschijnlijk vaak genoeg dat slaap belangrijk is, maar waarom is dat dan zo? Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich fysiek en mentaal van de inspanning die je die dag hebt geleverd en zorgt het ervoor dat je de volgende dag weer fit en energiek bent (4).
Slaap verbeteren betekent niet dat je meer moet gaan slapen. Persoonlijk heb ik ervaren dat ik juist meer energie kreeg toen ik vroeger op ben gaan staan en ik heb het gevoel dat te veel slaap hetzelfde effect heeft als te weinig slaap.
De kwaliteit van je slaap is veel belangrijker dan het aantal uren. Hoeveel slaap je nodig hebt kan per persoon verschillen en er is geen magisch getal. Laat je dus niet wijs maken dat je acht uur slaap nodig hebt. Probeer zelf verschillende dingen uit en onderzoek wat voor jou de optimale slaap-tijd is.
Je kunt de slaapquiz van Michael J. Beurs (5) doen om te onderzoeken wat jouw chronotype (slaaptype) is, waarna je gerichte informatie en tips krijgt over jouw chronotype (verrassend genoeg ben ik een 'Leeuw').
3. Voeding optimaliseren
Iedereen weet wel dat je gezond moet eten, maar toch is het vaak lastig om je hieraan te houden. Je voeding is jouw brandstof en wat je eet wordt niet alleen gebruikt voor energie, maar ook voor de opbouw van jouw lichaamscellen. Je bent dus letterlijk wat je eet. Als je eten meer zou zien als brandstof in plaats van genot, zou jij jezelf dan nog volproppen met chips, koekjes en andere ongezonde dingen, of zou je liever voor voeding kiezen die jou voedingstoffen geeft waarvan je lichaam en hersenen beter op kunnen presteren? Je kunt de snelste auto ter wereld hebben, maar als je hem vol tankt met een verkeerde brandstof, heb je er niet zo veel aan.
Het is dus erg belangrijk om wat bewuster te worden van wat je op een dag tot je neemt en waarom. Over het algemeen is het goed om zoveel mogelijk puur, onbewerkt voedsel te eten. Je kunt de schijf van vijf er bij pakken, op de etiketten kijken of een voedingsdagboek bijhouden van wat je eet, maar dat kan saai en ingewikkeld zijn en het helpt ook al door gewoon wat meer te letten op het gevoel dat je krijgt na bepaalde maaltijden. Zo kom je erachter waar jij lekker op gaat. Iedereen kan namelijk anders reageren op dezelfde voedingswaren.
4. Meer water drinken
Je lichaam bestaat voor de meerderheid uit water (6). Uit onderzoek is gebleken dat een tekort aan water kan zorgen voor vermoeidheid en negatieve effecten heeft op cognitieve prestaties en je humeur (7). Zorg er dus voor dat je gedurende de dag voldoende water drinkt.
Wanneer je zwanger bent, alcohol drinkt, zout eet, intensief sport of wanneer het erg warm is, is het extra belangrijk om water te drinken.
5. Geniet van de zon
Planten hebben zonlicht nodig om te groeien, maar wist je dat het voor mensen ook heel belangrijk is? In zonlicht zit namelijk vitamine D en dat heb je nodig voor een goede werking van je spieren en het immuunsysteem. Daarnaast heeft het invloed op endorfine, het 'gelukshormoon' (8). Dit stofje zorgt ervoor dat je je gelukkig voelt. Daarnaast heeft het nog een tal van andere voordelen en het enige wat je ervoor hoeft te doen is gewoon eens wat vaker naar buiten te gaan en een frisse neus te halen!
6. Adem halen
Ademen doe je de hele dag, want zonder zuurstof overleef je niet. Dat geeft aan hoe belangrijk het is dat je genoeg zuurstof in je bloed hebt, maar hoe vaak haal je nu echt bewust adem? De manier waarop je ademt kan gevolgen hebben voor de manier waarop jij je voelt en als je verkeerd adem haalt, kun je last krijgen van stress, vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen (9).
Een paar korte adem-tips:
- Adem rustig door je neus in plaats van je mond;
- Adem met je buik in plaats van je borst;
- Doe ademhalingsoefeningen.
Als je nog nooit van Wim Hof hebt gehoord, is het een absolute aanrader om eens op te zoeken wat voor ongelooflijke prestaties hij allemaal heeft neergezet, die hij toeschrijft aan een bepaalde ademhalingsmethode. Zelf heb ik zijn methode eens uitgeprobeerd en ik was enorm verbaasd dat ik daardoor meer dan drie minuten mijn adem in kon houden.
Ook kun je de meditatie app van meditation moments eens proberen om bewust adem te halen. Wij als ambassadeur van meditation moments mogen jou 25% korting geven op hun premium app.
7. Omgaan met mensen met veel energie
Dit klinkt misschien hard, maar als mensen altijd maar zitten te klagen en te zeuren, zonder het probleem op te lossen, kun je er beter afstand van nemen. Zonder dat je het door hebt, kunnen zij jou meenemen in hun negatieve energie, alsof het een besmettelijke ziekte is. Het best wat je kunt doen is in dat geval gewoon om er niet te veel aandacht aan te besteden en mensen op te zoeken die juist heel veel energie hebben. Omgekeerd zullen zij jou aansteken met hun positieve energie.
8. Let op je houding.
Het is je vast weleens opgevallen hoe verschillend winnaars en verliezers het veld aflopen na een wedstrijd. Een verliezer heeft meestal zijn schouders laten zakken en zijn hoofd naar beneden. Een winnaar daarentegen, loopt met zijn rug recht, borst vooruit en hoof omhoog.
Hoe zit, sta en loop jij zelf? Als je de hele dag naar beneden kijkt naar je telefoon of computer, heb je eigenlijk de houding van een verliezer. Dit heeft niet alleen gevolgen voor je postuur, maar ook voor je energieniveau.
Wanneer je veel zit kan het helpen om ons voetenkussen te gebruiken voor een betere zithouding.
Wil je de energie hebben van een winnaar? Let dan op je houding en neem de houding van een winnaar aan!
9. Doe wat je leuk vindt
Waar krijg je energie van? Of het nou voetballen, hardlopen, wandelen in de natuur, dansen of tuinieren is, als het jou een goed gevoel geeft, dan moet je dat vaker gaan doen. Het klinkt heel simpel en dat is het ook.
Dit zijn mijn negen beste tips die je kunt toepassen om meer energie te krijgen. In de volgende blogs wil ik misschien wat dieper op bepaalde onderwerpen ingaan, dus laat ons vooral weten waarover je meer zou willen lezen!
Laat een reactie achter