Gratis verzending binnen Nederland | 30 Dagen Verhoogde Vitaliteit Garantie

Kom in beweging!


Bij Blue Lion Lifestyle moedigen wij mensen aan om in beweging te komen. Veel te veel mensen zitten veel te vaak en veel te lang. Mensen zijn niet gemaakt om hele dagen te zitten. Dat hebben wij niet zelf bedacht, er is steeds meer onderzoek waaruit blijkt dat beweging goed voor je is. Rust roest!

Voordelen van beweging

Dat je van regelmatig bewegen fit wordt en dat dat een gunstig effect heeft op je gezondheid, weten we meestal wel. Het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. Maar bewegen heeft nog een belangrijk gezondheidseffect. 

Zo zegt de Hersenstichting: Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert je geheugen, zorgt ervoor dat je beter slaapt en vermindert stress. Dat komt omdat bij beweging je hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur stijgen. Na de beweging, als je lichaam weer tot rust komt, zakken deze weer en komen op een lager niveau dan bij mensen die niet regelmatig bewegen. Om in de goede slaapmodus te komen, is het belangrijk dat deze waarden laag zijn. Verder maakt je lichaam tijdens het bewegen extra dopamine en endorfine aan. Deze stoffen bevorderen een geluksgevoel.
Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson. Door te bewegen raken je hersenen goed doorbloed en krijgen ze de voeding en zuurstof die ze nodig hebben. Ook zorgt dit voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en versterkt het de verbinding tussen aanwezige hersencellen.

Dat zijn belangrijke effecten! Bewegen kan je dus helpen om gezonder oud te worden. Daar valt niets aan af te dingen, wie wil er nou niet gezond oud worden?

Hoeveel bewegen?

De Gezondheidsraad adviseert om minimaal 2,5 uur per week matig of zwaar intensief te bewegen: zó bewegen, dat je ademhaling sneller wordt. Daarnaast is het belangrijk minstens twee keer per week oefeningen te doen die spieren en botten versterken, zoals krachttraining. Voor ouderen worden ook balansoefeningen aangeraden. Op onderstaande afbeelding is dit schematisch weergegeven. Ook kun je daar zien hoe weinig mensen voldoen aan die richtlijn. Ook kinderen en jongeren bewegen veel te weinig. Het is belangrijk dat wij het goede voorbeeld geven. Kinderen doen niet wat je zegt, ze doen wat je dóet wordt wel eens gezegd. Onderschat de invloed van je voorbeeldgedrag niet!

 Beweegrichtlijnen-gezondheidsraad

Hoe kom ik in beweging?

Als je nu vrijwel niet beweegt, is de stap naar tweeënhalf uur per week wandelen of fietsen én daarnaast nog twee keer per week oefeningen doen best groot. Het gevaar is, dat je denkt: dat gaat me nooit lukken en er dan dus helemaal maar niet aan begint. Jammer! Een van de andere adviezen is namelijk: enige beweging is beter dan geen. Iets is beter dan niets!

Begin klein

Je hoeft niet meteen elke dag een uur te gaan hiken. Begin eens met een ommetje in de buurt in je lunchpauze. Erik Scherder, Nederlands hoogleraar klinische neuropsychologie en hoogleraar Bewegingswetenschappen, heeft in samenwerking met de Hersenstichting de Ommetje-app gelanceerd. De app helpt je om het eindje wandelen een vaste routine te laten worden.
Erik Scherder is inmiddels een bekend spreker en met zijn slogan ‘Laat je hersenen niet zitten’ wil ook hij mensen in beweging krijgen. Er zijn van hem allerlei interessante boeken en video's te vinden die het effect van beweging op het brein laten zien.

 hersenactiviteit-bewegen

 

Stel haalbare doelen

Stel doelen die haalbaar zijn voor jezelf. Niet meteen ‘Ik ga elke werkdag drie kwartier stevig wandelen’, want dan zul je net zien dat je het die week razend druk hebt én het flutweer is… Dan heb je meteen je doel niet gehaald, voel je je daar rot over en dat zorgt weer voor het ‘het-lukt-toch-nietgevoel’. Begin klein: ‘Deze werkweek maak ik 2x een ommetje door de buurt.’
Dat is te doen, je kunt zelfs met buienradar nog uitkienen wanneer de beste dag is. Doel gehaald, trots gevoel en dóór! Volgende week weer! Of ga je dan voor drie keer?

Maak het leuk

Bedenk hoe je het leuk kunt maken. Vraag iemand mee als je dat gezellig vindt. Je hebt dan meteen een stok achter de deur. Geniet van de geluiden in de natuur of luister naar een boek of podcast. Beloon jezelf als je je weekdoel behaald hebt: wandel naar dat koffietentje en drink daar een heerlijke cappuccino!

Bedenk dat je ook in beweging bent bij tuinieren, de auto wassen of de ramen zemen. Misschien geen klusjes waar je reikhalzend naar uitkijkt, maar wel nuttig én gezond.

Zittend werk?

Heb je een zittend beroep? Lees dan ook eens ons blog Beeldschermwerk, zitten en je gezondheid: hoe blijf je fit achter je bureau? Daarin geven we je verschillende tips over hoe je fit kunt blijven wanneer je door je werk veel zit. Tussendoor bewegen, tijdens het werken bewegen met onze mini-hometrainer, zorgen voor een prettig uitzicht: het komt allemaal voorbij. 

Ben jij al opgestaan?

We hebben een aantal voordelen van bewegen besproken. Allereerst de gunstige effecten op je lijf:

  • Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten;
  • Het verkleint de kans op diabetes;
  • Het verkleint de kans op overgewicht.

En daarnaast is bewegen gezond voor je hersenen:

  • Het verbetert je geheugen;
  • Het zorgt ervoor dat je beter slaapt;
  • Het verkleint het risico op hersenaandoeningen als dementie, depressie en Parkinson.

Kom dus in beweging!

  • Begin klein;
  • Stel haalbare doelen;
  • Maak het leuk.

Wat is jouw eerste doel? Laat het ons weten!

 

Laat een reactie achter

Onverslaanbaar arsenaal tegen rugpijn

Gratis verzending binnen Nederland

30 Dagen Verhoogde Vitaliteit Garantie

Aangeraden door gezondheidsexperts